Пірус Володимир Степанович

Народний артист України,
професор кафедри виконавського мистецтва
викладач дисциплін:
«Фах та концертно-камерний спів»
(Академічний та Естрадний спів)

 

<strong>Персональна інформація</strong><strong>Основні публікації</strong><strong>Діяльність</strong><strong>Контакти</strong>

Пірус Володимир Степанович (08.10.1949), професор, народний артист України. Освіта – Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (2000), кваліфікація – викладач музики.

Володимир Пірус – відомий співак, родом із мальовничого старовинного села Сапогів, що біля древнього Галича на Івано-Франківщині, де народився 8 жовтня 1949 року.

2 серпня 1968 року розпочалася творча діяльність Володимира Піруса в прекрасному, самобутньому та неповторному колективі Гуцульського ансамблю пісні і танцю, де пройшли його життєві та творчі університети, де відбулося становлення співака. Пісня перемогла незаперечно та безповоротно. Природні дані, талант і працьовитість та, безумовно, велика допомога керівників колективу народного артиста України Гринишина М. П., заслужених артистів України Дерев’янка Б. П., Легкого І. Д., які зробили надзвичайно багато для його творчого росту, дали змогу Володимиру за короткий період стати солістом ансамблю.

Співак з вдячністю згадує колектив Гуцульського ансамблю пісні і танцю, своїх наставників і друзів, з якими провели безліч гастрольних подорожей на теренах колишнього Союзу та за його межами. Тисячі концертів, зустрічей, великий географічний простір, де звучала українська пісня, танець, музика та гуцульський фольклор. Але людина ніколи не зупиняється на досягнутому, тим більше, що для удосконалення творчості немає меж. Пісенний жанр багатий і в ньому не тільки народне пісенне джерело, а й дорогоцінний скарб класичної вокальної музики М. Лисенка, К. Стеценка, Я. Степового, А. Кос-Анатольського та багатьох інших, які творили на невмирущу поезію Т. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки.

Його творчий шлях – це шлях співака, який увесь час урізноманітнює свій репертуар, однаково професійно виконує як народні, так і естрадні пісні, українську та зарубіжну класику. Він переконаний, що мистецтво співу – це постійна наполеглива робота над збагаченням творчої палітри, глибоке проникнення у зміст і стиль твору, простота і мудрість виконання та майстерне володіння вокальною технікою.

З 2000 року Володимир Пірус на педагогічній роботі, продовжує свою творчу концертну діяльність, зосередившись на викладанні вокалу в навчально-науковому Інституті мистецтв  ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», професор кафедри виконавського мистецтва. Вчить і виховує своїх студентів на кращих зразках українського мелосу, національної та світової класики, на тих безцінних духовних скарбах, які так необхідні для становлення майбутніх співаків.

Володимир Пірус знаний в Україні та за кордоном як талановитий співак, що здобув авторитет і повагу своєю невтомною працею на ниві культури, мистецтва та науки.

Ось неповний перелік відгуків відомих артистів і музичних критиків про співака, народного артиста України Володимира Піруса:

«Володимир Пірус володіє приємним м’яким баритоном та класичною поставою, котрою яскраво виділяється як типаж карпатського опришка».

В. Старицький, «Вільна Україна», Львів, 1978.

«Володимир Пірус має на дві октави баритон басового забарвлення, особливо філософський в пісні, привертає стриманою і одночасно схвильованою манерою її подачі».

А. Мокренко, народний артист України, « Робітнича газета», 1983.

«Прекрасний баритон із сильним та приємним голосом, вирівняним у всіх регістрах, заслужений оперовий співак Володимир Пірус відтворив найсуттєвіші нюанси своїх пісень, нав’язуючи з публікою тісний емоційний зв’язок».

І. Лесик, «Свобода», Лос-Анджелес, США, 1994.

«Заслужений артист України Володимир Пірус блискуче продемонстрував широкий діапазон своїх вокальних даних. Кришталево-чистим і могутнім гірським відлунням звучить його голос»

                     Л. Новгородська, «Українські Вісті», Детройт, США, 1995.

«Бог обдарував Володимира Піруса таким гарним і сильним голосом, що він міг би співати на оперних сценах Європи, якби народився у тій же Європі і присвятив своє життя мистецтву, а не турботам про хліб щоденний для себе та своєї родини»

Н. Стефурак,  «Галичина», 2004.

 

Наукова діяльність

Дудик Р.В., Пірус В.С. Культурно-мистецькі тенденції в діяльності молодіжних організацій («Січ», «Сокіл», «Пласт», «Луг», «Каменярі») на Прикарпатті першої третини ХХ ст. Вісник Прикарпатського університету. Серія мистецтвознавства, випуск V. –  Івано-Франківськ: Плай, 2003. – c. 44- 51.

Пірус В.С., Пірус В.В. Пісні, романси та арії з репертуару народного артиста України В. Піруса. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2004. – 106 с.

Пірус В.С. Формування навичок дихання в культурі співу. Методичні рекомендації для студентів вищих мистецьких навчальних закладів спеціальностей «Музичне мистецтво» і «Музична педагогіка і виховання». – Івано-Франківськ: Вид.-диз. Відділ ЦІТ, 2007. – 20 с.

Пірус В.С. Теорія і практика методики розвитку співацького мовлення. Методичні рекомендації для студентів вищих мистецьких навчальних закладів спеціальностей «Музичне мистецтво» і «Музична педагогіка і виховання». –  Івано-Франківськ: Вид.-диз. Відділ ЦІТ, 2007. – 20 с.

Пірус В.С. Пріоритетні засади розвитку голосу студентів-початківців. Методичні рекомендації для студентів I-V курсів спеціальності «Музична педагогіка і виховання». – Івано-Франківськ: Вид.-диз. Відділ ЦІТ, 2007. –     16 с.

Пірус В.С. Теоретичні аспекти та практичні засади методики постановки голосу. Методичні рекомендації для студентів I-V курсів спеціальностей «Музичне мистецтво» і «Музична педагогіка і виховання». – Івано-Франківськ: Вид.-диз. Відділ ЦІТ, 2007. – 16 с.

Пірус В.С. Вокалізи для високого голосу в супроводі фортепіано: навчальний посібник / упоряд. Пірус В.С., Кващук В.Я., Пірус В.В. – Івано-Франківськ: Вид-во Прикарпатського нац. ун-ту  ім.. В. Стефаника, 2011. – 91 с.

Пірус В.С. Стрілецька трійця (Михайло Гайворонський, Роман Купчинський та Левко Лепкий у сузір’ї поетів-піснярів часів національно-визвольних змагань). Пірус В.С., Пірус В.В. – Івано-Франківськ: Вид. ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», 2014. – 139 с.

Пірус В.С. Робота над дикцією та артикуляцією в процесі постановки голосу. Вокальне мистецтво: Історія. Сучасність. Перспективи : збірник статей / редактор-упорядник Ганна Карась. – Івано-Франківськ : Фоліант, 2015. – 208 с.

Пірус В.С. Вокальні твори українських композиторів на вірші Тараса Григоровича Шевченка з репертуару народного артиста України Володимира Піруса (Бас – Баритон) : навчальний посібник / упоряд. В. С. Пірус, В. В. Пірус. – Івано-Франківськ : Вид-во ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», 2015. – 162 c.

Пірус В. С.; Пірус В. В.; Вишневська С. В. – Маловідомі співаки української діаспори. Софія Романко-Муцак. Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка / [редактори-упорядники М. Пантюк, А. Душний, І. Зимомря]. Дрогобич: Видавничий дім «Гельветика», 2021. Вип. 42. Том 2. С. 44-49.

DOI https://doi.org/10.24919/2308-4863/42-2-7

Творча діяльність

Гастрольно-концертна діяльність В. Піруса масштабна та різноманітна. Він гастролював з різними творчими колективами. Його слухали та йому аплодували в Україні, Білорусі, Прибалтиці, Росії, в країнах Середньої Азії та Кавказу, а також в Румунії, Угорщині, Польщі, Канаді, США, Німеччині, Франції.

Був учасником ряду республіканських та міжнародних фестивалів:

–  Київська весна (м. Київ, 1983);

–  Міжнародний фольклорний фестиваль (м. Будапешт, Угорщина, 1987);

–  Всесоюзне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій» присвячене 175-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка (м.Черкаси, 1989);

–  II Міжнародний гуцульський фольклорно-етнографічний фестиваль (м.Вижниця, Чернівецької обл., 1992);

–  Міжнародний концертний тур з оркестром народних інструментів «Карпатські візерунки» (США, 1994);

–  Міжнародний концертний тур з оркестром народних інструментів «Карпатські візерунки» (Канада, 1994);

–  Міжнародний фольклорний фестиваль (м. Родгау, Німеччина, 1996);

–  VI Міжнародний гуцульський фольклорно-етнографічний фестиваль (м. Яремче, Івано-Франківської обл.,1996);

–  VIII Міжнародний гуцульський фольклорно-етнографічний фестиваль (м. Косів, Івано-Франківської обл.,1998);

–   XII Міжнародний фольклорний фестиваль (м. Альбервіль, Франція, 1999);

–   IX Міжнародний гуцульський фольклорно-етнографічний фестиваль (м. Надвірна, Івано-Франківської обл.,1999);

–  X Міжнародний гуцульський фольклорно-етнографічний фестиваль (м. Коломия, Івано-Франківської обл., 2000);

–  Голова журі Всеукраїнського пісенного конкурсу «Карпатські соловейки» (м. Івано-Франківськ).

 

Концертна діяльність

  • Сольний концерт присвячений 40-річчю перемоги у Другій світовій війні (м. Івано-Франківськ, 1985).
  • Творчий звіт художніх колективів Івано-Франківської обл. «Із гір Карпат…» (м. Київ, 1992 )
  • Урочистий концерт присвячений 5-й річниці незалежності України (м. Київ, 1996)
  • Творчий вечір «Помолюсь до тебе піснею». Сольний концерт у II відділах (м. Івано-Франківськ, 1999)
  • Творчий звіт майстрів мистецтв та художніх колективів Івано- Франківщини «Пісні Карпат лунають над Дніпром» (м. Київ, 2001)
  • Святковий концерт з нагоди 5-ої річниці прийняття Конституції України (м. Київ, 2001)
  • Творчий вечір з нагоди 35-річчя творчої діяльності. Сольний концерт у II відділах (м. Івано- Франківськ, 2004)
  • Творчий вечір з нагоди 40-річчя творчої діяльності. Сольний концерт у II відділах (м. Івано-Франківськ, 2009)
  • Урочиста академія з нагоди ювілею лауреата державної національної премії України ім. Т.Шевченка В. Пилип’юка.
  • Творчий вечір академіка, доктора історичних наук, професора,заслуженого діяча науки В. Грабовецького.
  • Вечір пам’яті «На перехресті долі»  поета Р. Юзви.
  • Літературно-мистецький вечір поета Я. Дорошенка.
  • Творчий вечір з нагоди ювілею композитора, заслуженого працівника культури України Б. Юрківа.
  • Ювілейний вечір композитора І.Фіцаловича.
  • Ювілейний вечір-бенефіс режисера, народного артиста України В.Нестеренка.
  • Літературно-мистецький вечір «Хай святиться ім’я твоє» письменника і вченого, академіка В. Качкана.
  • Урочиста академія на вшанування 80-річного ювілею єпарха Івано-Франківського владики Софрона (Дмитерка).
  • Ювілейний вечір та вечір пісні «Треба йти до осені» лауреата національної премії України ім. Т.Шевченка С.Пушика.
  • Культурно-мистецький захід присвячений пам’яті Небесної сотні.
  • Ювілейний сольний концерт 13 жовтня 2019р. Обласна філармонія (м.Івано-Франківськ)

Керівництво студентами, які стали лауреатами Всеукраїнських та Міжнародних мистецьких конкурсів:
Гарасимів Петро – лауреат (ІІ премія) V Всеукраїнського конкурсу молодих вокалістів імені Іри Маранюк(2016р.)
Ровенко Микола – І премія VІІІ Міжнародного конкурсу “Прем’єр”, м. Київ(2018р.)
Білецька Ілона – І премія Міжнародного конкурсу “Lviv-Colden Stars”(2018р.)

Білецька Ілона – І премія Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв “Талан-Ти”(2021р.)

Озарко Андрій – лауреат ІІ премії Х Міжнародний вокально-хоровий конкурс “Victoria”(2023р.)

Озарко Андрій – І премія V Міжнародного конкурсу “Victory star”(2023р.)

Голова журі пісенного фестивалю-конкурсу “Карпатські соловейки”